10. 10. 2011.

Popisivači "zastrašuju" Vlahe

U prvim danima popisa stanovništva u Srbiji primećene su prve neregularnosti na popisu u istočnoj Srbiji, a odnose se na uticanje popisivača na građane kako se ne bi izjasnili kao Vlasi, već kao Rumuni ili Srbi.
To je saopštila Vlaška demokratska stranka Srbije (VDSS).

Neregularnosti su primetili kontrolori VDSS u naseljima Ranovac i Kladurovo u opštini Petrovac, Šipikovo u opštini Zaječar, Mustapić u opštini Kučevo i u opštini Kladovo, gde se vrši pritisak na građane da se ne izjasne kao Vlasi.

U Žagubici se zastrašuje većinsko vlaško stanovništvo da se ne izjašnjavaju kao Vlasi zbog opasnosti od "novog Kosova", navodi se u saopštenju.

"Kao mogućnost za manipulaciju podacima popisa, ukazujemo na postojanje velikog broja kopija listova popisnica koje se odnose na izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, jer se samo taj list može poništiti u neograničenom broju primeraka, dok su svi ostali listovi popisnice numerisani", upozorava VDSS.

Iz navedenih razloga, VDSS izražava zabrinutost u regularnost popisa i spremnost države da otkloni ove propuste i sankcioniše popisivače, kaže se u saopštenju.

http://www.mondo.rs

(Fonet)