27. 10. 2011.

Kruševačko pozorište u Kladovu

Kruševačko pozorište gostovalo je 19. oktobra 2011. u prepunoj sali Centra za kulturu u Kladovu, s predstavom „PUT OKO SVETA“ Branislava Nušića u adaptaciji i režiji Juga Radivojevića.

Ovo je ansambl predstava gde 21 glumac igra oko 80 uloga. Na izuzetno upečatljiv način dočarava se putešestvije jagodinskog trgovca, Jovanče Micića, po belome svetu. Urnebesnu komediju maestralno vodi Milorad Mandić Manda kroz dvočasovno uživanje Nušićevog prikaza naravi prosečnog Srbina koja se ni malo nije promenila za 100 godina, koliko ima od praizvedbe ovog komada. U ansamblu su i Ljiljan Stjepanović, Milija Vuković, Nebojša Vranić, Dejan Tončić, Bojan Veljović, Biljana Nikolić i drugi. Kostime u stilu 30-tih godina 20.veka kreirala je Jelena Stokuća, scenografiju Aleksandar Denić, a muziku je obradio Radivojević.

Poskupelo grejanje u Kladovu

Kladovljani koji su na sistemu daljinskog grejanja, od 1. oktobra izdvajaju 5% više novca za mesečne račune. Nova cena grejanja je 78 dinara po kvadratu. U toku je rekonstrukcija glavne  toplovodne mreže u Kladovu  u dužini od hiljadu metara. Zahvaljujući ovim intervencijama  oko 1.600 domaćinstva u Kladovu imaće kvalitetnije grejanje. Prema rečima direktora JP “Jedinstvo” Zorana Petrovića, očekuje se da radovi budu završeni do 15. oktobra. Na zalihama preduzeća za početak grejne sezone ima 130 tona mazuta i 330 tona kolubarskog uglja.

Ljubivoje Ršumović u Kladovu

Centar za kulturu Kladovo priredio je druženje sa Ljubivojem Ršumovićem. Učenici nižih razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ kao i starija publika koja je odrastala uz pesme poznatog dečjeg pesnika, u razgovoru, čitanju, recitovanju i pevanju, saznala je nešto više o pesničkim Forama i fazonima.
Najmlađi su svojim horskim recitovanjem zajedno sa Ršumovićem, pokazali da poznaju njegov bogat pesnički opus, a najstariji su se sa setom podsetili svog detinjstva, jednako glasno recitujući sa najmlađima najlepše pesme na svetu; "Ma šta mi reče", "Drugarstvo", "Ljubav je to", "Fazoni i fore", "Vuče, vuče bubo lenja", "Nema zemlje dembelije", "Drugarstvo", "Dete nije dete, igračka za strine i tete, dete je dete da ga volite i razumete", "Miš", "Lako je prutu", "Još nam samo ale fale" i td.
Bilo je lepo družiti se sa pesnikom, koji je sabrao vedrinu i mudrost svojstvenu samo velikim pesnicima.

Žaklina Nikolić
Direktor Centra za kulturu Kladovo