11. 2. 2011.

Zlatna bućka Đerdapa

Jedinstveno takmičenje "Zlatna bućka Đerdapa" koje je međunarodnog karaktera i koje svake godine, u drugoj nedelji avgusta, okuplja preko 100 takmičara u glavnom nadmetanju i oko 200 takmičara u pratećim programima (takmičenje ribolovaca mlađih kategorija, takmičenje u kuvanju riblje čorbe i druga, brojna interesantna takmičenja).

Sve se ovo događa u Tekiji, živopisnom mestu koje leži na obali Đerdapskog jezera i koje tih dana, kao i Kladovo, okuplja veliki broj zaljubljenika, radoznalaca i turista iz cele zemlje koji dolaze da bi na delu videli kako se love somovi na ovaj prastari način, i da bi osetili jedinstvenu atmosferu koja tih dana vlada u Tekiji i Kladovu.

Najviše učesnika na „Zlatnoj bućki Đerdapa“ bilo je na dvadeset trećoj Bućki, 2006. godine – 110 takmičara.
Najveći som  je ulovljen 2009.godine na 26. „Zlatnoj bućki“. Težio je 29,8 kg a bio je dugačak 167 cm.
Najveći ukupan ulov za vreme takmičenja zabeležen je na dvadeset prvoj Bućki, 2004. godine kada je 86 takmičara ulovilo ukupno 1078,8 kg somovine.

Za više informacija posetite sajt Zlatna bućka Đerdapa

Trajanov Most

Trajanov most je bio monumentalna građevina na reci Dunav u delu gde protiče kroz Đerdapsku klisuru i spajao je Gornju Meziju i Dakiju (današnju Srbiju i Rumuniju) za vreme Rimskog carstva. Most je izgrađen po naredbi rimskog cara Marka Ulpije Nerva Trajana. Most je svečano otvoren 105. godine na Dunavu, tokom Drugog pohoda rimskog cara Trajana na Dačane. Dužina mosta je bila 1.097,5 metara i oko 1.000 godina je važio za najduži most ikada sagrađen u svetu, nalazio se u blizini današnjeg sela Kostol kod Kladova sa srpske strane i Turn Severina sa rumunske strane. Most je projektovao najveći arhitekta toga doba Apolodor iz Damaska. Arheološki ostaci Trajanovog mosta i rimskog naselja Pontes se nalaze nekih pet kilometara od Kladova, istočno od sela Kostol. Most spada u red najznačajnih dela rimskog građevinarstva.

Za više informacija o ovoj temi posetite sajt Trajanov Most