4. 3. 2011.

Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima

U Kladovu je svečano položen kamen temeljac za stambenu zgradu u kojoj će biti smešteno 17 porodica raseljenih, izbeglih i socijalno ugroženih lica. Vlada SAD preko svog Biroa za stanovništvo, izbeglice i migraciju (BPRM) finansira sa $400,000 ovu izgradnju u okviru projekta pod nazivom “Obezbeđivanje dostojanstvenih stambenih rešenja za ekstremno ugrožene izbeglice i interno raseljena lica u Srbiji”, koji sprovodi Danski savet za izbeglice. Cilj projekta je da se pruži podrška u poboljšanju uslova života i obezbeđenje trajnog stambenog rešenja za 14 izbeglih i raseljenih porodica koje su smeštene u kolektivnom centru “Karataš”, kao i za tri ugrožene porodice iz Kladova. Polaganju kamena temeljca prisustvovali su komesar za izbeglice Vladimir Cucić, ambasadorka SAD Meri Vorlik, ambasador Kraljevine Danske Mete Nilsen, predsednik opštine Kladovo Dejan Nikolić, načelnik Opštinske uprave Jovan Stingić, šef Misije Danskog saveta za izbeglice Marina Kremoneze i zamenik šefa predstavništva UNHCR-a u Srbiji Anđelita Ćećere.

”Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima” je jedan od mnogobrojnih programa koje finansira Vlada SAD kako bi pomogla vladama u regionu da obezbede trajna rešenja za ugrožene grupe raseljenih i izbeglih i da reše produženu izbegličku krizu.

Predsednik Opštine Kladovo Dejan Nikolić i načelnik Opštinske uprave Jovan Stngić, upoznali su goste sa osnovnim ciljevima Strategije razvoja Opštine Kladovo,kao i sa aktuelnim i planiranim projektima unapređenja kvaliteta života u Opštini.Gostima je takođe prezentovan proizvodni program etno radova Udrženja “Misija Kreativa”, koje je clan Etno mreže Srbije.

Članovi ovog udruženja upravo su započeli svoj rad uz finansijsku i logističku pomoć USAID-a u vidu donacije grnčarske opreme i opreme za tkanje ,kao i odgovarajuće edukacije.

Нема коментара:

Постави коментар

Neprikladni komentari će biti obrisani.