25. 4. 2012.

Građevinski radovi bez građevinske dozvole

Jedinica lokalne samouprave opštine Kladovo ne primenjuje članove 42, 43 i 44 Zakona o planiranju i izgradnji koji se odnose na dostupnost planskih dokumenata putem interneta. Takođe, ni registar investitora nije dostupan putem interneta, iako je to  predviđeno Zakonom i Pravilnikom o uslovima, načinu vođenja i pristupa, kao i o sadržini Registra investitora (SGRS 55/2010).

Na gradilištima u opštini Kladovo se ne postavljaju gradilišne table, a nakon provere u jedinici lokalne samouprave rečeno je da u Registaru investitora nema upisanih investitora. Pitanje koje se samo nameće jeste: Ko onda finansira radove ako nema Investitora u Registru investitora? Dakle opravdana je sumnja da se svi građevinski radovi izvode bez građevniske dozvole.

Ako se ove sumnje ispostave kao tačne, onda nije oštećena samo država, već i svi licencirani inženjeri građevine, arhitekture, elektrotehnike i mašinstva, ali i svi budući inženjeri, jer se ovim šalje loš signal da nama stručnjaci nisu potrebni.

Za nepoštovanje Zakona o planiranju i izgradnji predviđene su kazne od 1.500.000 do 3.000.000 dinara, Investitoru se može zabraniti izvođenje radova na duže vreme, a odgovornom izvođaču se može oduzeti licenca za rad.

1 коментар:

  1. samo bez filtera,molim...

    Ne sumnjam u istinitost svega navedenog.
    Pretpostavljam da onaj ko je napisao ovaj tekst ima ujedno i nesto blize informacije, tacnije o kojoj se `gospodi` radi, pa ne bi bilo lose da obelodani svoja saznanja.
    Zasto skrivati i precutkivati?
    Pojedini su i dalje `pametni` i `sposobni` a pomenuti u pretposlednjoj recenici i dalje ostaju van svega.
    Godinama samo slusamo o tim i takvim stvarima a nista se konkretno ne preduzima.
    Dajte recite ko to tamo gradi i uz ciju podrsku.

    ОдговориИзбриши

Neprikladni komentari će biti obrisani.