4. 4. 2011.

Manastirica

Selo Manastirica nalazi se 12 km zapadno od Kladova, a ime je dobilo po manastiru Sv.Trojice, koji leži na potoku Šajni krej sela. Po predanju ovaj manastir je osnovan pod kraljem Milutinom i pripisuje se popu Nikodimu iz Prilepa, osnivaču mnogih crkvi u Vlaškoj. Predanje dalje kaže da je u ovom manastiru kći kneza Lazara, udata za sultana Bajazita, našla utočište kada je pobegla iz logora njegovog pobednika hana Timura.
  
Zna se da je ovaj manastir obnovio Radul – beg i služio je do sedamdesetih godina devetnaestog veka. Tada je napukao svod na crkvi i ona se srušila i napuštena je. Manastir je obnovljen 1900. godine, ne ostavši ništa od staroga, jer su sve starine, dok je bio napušten raznete, a po kazivanju tadašnjeg igumana, sve dragocenosti ovog manastira prenete su u Bukurešt gde se verovatno još i danas nalaze. Danas je u toku obova manastira.
Manastirica se prvi put pominje 1723. godine, kada ima 59 kuća. Međutim 1848. godine selo ima samo 27 kuća. Po predanju selo je nastalo raseljavanjem sela Velika dolina (Valja Mare), koje je opet nastalo raseljavanjem sela Šajne, od koje su većina stanovnika preselila u Rumuniju, a kasnije opet vratila. Inače prvobitni stanovnici poticali su iz Crne Reke i sa Kosova.
Danas Manastirica ima 305 stanovnika.

Нема коментара:

Постави коментар

Neprikladni komentari će biti obrisani.