4. 4. 2011.

Rtkovo

Ovo selo se nalazi u dnu dunavskog ključa i veoma je staro. Na austrijskoj karti «Temišvarski Banat» obeleženo je kao Rtkovo, a kraj njega je ucrtano mesto Serbaha. Mesto Serbac, ucrtano je i na ranijim kartama, da bi zatim nestalo.
Na Vajngartnerovoj karti selo je zabeleženo kao Hatkova. Selo je 1736. godine imalo 35 kuća. Jedan vek kasnije, upravo 1846. godine Rtkovo je imalo 99 kuća. Selo je nastalo raseljavanjem sela Ceribaše, krajem XVII veka. Kasnije stižu doseljenici ili povratnici iz Vlaške.
Danas Rtkovo ima 1461 stanovnika.

           

Izvor sa sajta http://www.kladovo.org.rs/foto/rtkovo.php.htm#top

1 коментар:

  1. Анониман11. март 2012. 21:50

    RTKOVO - Prezentacija poljoprivrednicima 28.2.2012.
    U utorak 28.2.2012.godine poljoprivrednim proizvođačima Rtkova i okolnih sela u domu kulture prezentirani su, kvalitetni i provereni hibridi "Instituta za ratarstvo" iz Novog sada poznatiji pod imenom NS SEME.
    Paletu proizvoda ovog čuvenog Instituta predstavio je Vlada Rajković. Proizvođači su čuli o optimalnim uslovima setve i prihranjivanju.
    a o zaštiti poljoprivrednih kultura Firme "BASF" paletu proizvoda ove čuvene nemačke kompanije, predstavio je Ljubiša Milenković, on je upoznao poljoprivredne proizvođače sa čitavom paletom preparata ove čuvene kompanije. Prisutnima podeljeni su prospekti.
    Ova predavanja, kao i ranijih godina organizovao, najveći poljoprivredni proizvođač u rtkovu, Nikola Verbunkić-Njoti i vlasnik firme " Bolji Život".

    ОдговориИзбриши

Neprikladni komentari će biti obrisani.